O Mošovci (1380 bešutne) hin hirešno gav upro maškarutno Serviko le but historicke leperibenca the hin ločhovno tham bare servike giľutnaris Jana Kollara.

Mošovce
Stema le foroski Mošovce Mošovce andi Slovaiko
stema than
Than latitudinya: 48° 55' n.
lonjitudiniya: 18° 52' e.
Them Slovaiko
Krai Žilina
Janglo andar dokumenturya 1380to bersh
Manusha 1,380
Baripen km²
Butvaripen le manushenge loc./km²
Uchimos 495 m d.u.
Shero le forosko
Dai patrin (website) Sikavno:Icon [ ]

Puranipen editisar

Anglunes sas dui thanipena: o ekhto, o Machyuch sas ko than kai akana si Starý Rad thai o duito, o Terra Moys (katar avel o akanutno nav) sas ko than akana janglo sar Vidrmoch. O nav thanipnasko sas paruvdo butvar: katar Mossovych, Mosocz, Mossowecz, villa regia Mayos alio nomine Mossovych, oppidioum Mayus sue Mosocz, Mosocz olim Mayus ko akanutno Mošovce/Moshovce.

Anglunes o Mošovce barilyas sar ekh thagaripnasko thanipen. Katar o mashkar le 14to shelbershesko sas telal o thaggaripnasko khervaj katar i Blatnica. Katar 1527, opretele 400 bersha sas telal i familiya Révay.

 
Originalno architektura - Mošovce

Dikhipena editisar

Ekh shukar monumento si Manor Kher andar o duito pash le 18to shelbershesko. Aver jangle thana si i Katolicko Khangeri, o than kai biyandilo o Ján Kollár, i Luteranicko Khangeri (kerdi 1784to bersheste).

Sanskrtipen editisar

Kai Mošovce biyandilyan bare manusha sar o Frico Kafenda (1883-1963), gilyango kerditori; i Anna Lacková-Zora (1899-1988), lekhavni; Júr Tesák Mošovský; Miloslav Schmidt. O bareder lendar sas o Ján Kollár (1793-1852), leski poesiya Slávy Dcera si jangli pe but Slavikane thai bi Slavikane chhiba.

Avrutne phandimata editisar

Galeria editisar

Commons:Mošovce